Långkokets långkok, kantarellernas favoritbassäng, galna höstvibes och för min del - barndomsminnen. När jag var liten var mina föräldrar alltid duktiga på att laga mat. Mamma testade gärna ”nya trender” (woken tågade tex in extra tidigt i vårt röda radhus) och pappa stod för stadiga långkok i gjutjärnsgrytan. Den han gjorde (och fortfarande gör) på högrev är ett av mina finaste matminnen. Det beror förmodligen på känslan och lugnet jag upplevde fanns i köket under tiden den stod på spisen och puttrade. Stämningen var varmt och mysig, det kändes så ljust och tryggt. Grytan lagades ofta till helgen, vilket har blivit något av en tradition även för mig. I förhoppning om att skicka vidare lite av den där feelingen så kommer här receptet på min version. Önskar er en riktigt härlig söndag 🍂 Ps. Är lika god även måndagar, eller valfri annan dag i veckan.
Original recept från www.instagram.com
Jan. 31, 2025
1 kg högrev
3 st köttbuljongtärningar
6 st torkade enbär
1 st litet knippe timjan
1 st bit purjolök
1 st morot
1 bit palsternacka
2 st lagerblad
3 st scharlottenlök
3 dl vatten
3 dl rödvin
3 dl grädde
1 - 2 msk svartvinbärsgele
2 - 5 tsk maizena
2 st morötter
1 st palsternacka
Svamp
Steklök
Färsk timjan
Ris eller potatis
Dela köttet i bitar och bryn lite i taget.
Släng ner kryddor, lök, rotfrukter, buljongtärningar samt rödvin. Täck med vatten och låt puttra ca 3-4 timmar (beroende på kött och bitstorlek).
När vätskan reducerats något och köttet är mört, häll på grädde.
Smaka upp med gelé, salt och peppar.
Red med maizenamjöl blandat med vatten, låt koka upp (lite i taget tills önskad tjocklek).
Stek på svamp, rotfrukter och eventuellt extra lök och lägg ner i grytan.
Servera med ris eller potatis, gärna en klick svartvinbärsgele och färsk timjan.