Pad krapao - en ikonisk thailändsk rätt som har blivit mångas heta favoritbeställning. Enligt mig, så god att den funkar även till frukost 🤷🏽♀️ Den är också en av de rätter som är både enkel att göra själv och kräver ganska få specialingredienser. Fisksås, ostronsås och en ljus thailändsk soja tar dig långt och finns i de flesta matbutiker. När det kommer till basilikan, försök hitta en stark basilika eller holy basil- meen, man tager det man haver och det som i butik kallas thaibasilika funkar faktiskt också om man inte är kinkig. Palmsocker går att byta ut mot annat brunt socker, kom ihåg att skölja riset varsamt fler gånger tills vattnet är klart och snåla inte med olja när du tillagar ägget, det ska friteras, inte stekas (det gör skillnad!). Receptet räcker till 2-3 portioner
Original recept från www.instagram.com
Nov. 17, 2024
0.5 msk fisksås
1 msk skivat palmsocker
1 msk ostronsås
0.5 msk ljus soja
Svartpeppar
0.5 tsk msg (kan uteslutas)
5 st vitlöksklyftor
4 st thaichili
0.5 st scharlottenlök
300 g kycklingfärs
Thailändsk basilika (försök hitta stark basilika eller holy basil)
1 st thaichili
2 st ägg
Olja att steka och fritera i
3 msk fisksås
1 msk lime
3 st thaichili
1 st skivad vitlöksklyfta
0.5 st liten scharlottenlök
Skölj riset tills vattnet är klart och koka.
Blanda ihop svartpeppar, soja, ostronsås, fisksås och socker och ställ åt sidan.
Mortla vitlök, scharlottenlök och chili och ställ åt sidan.
Plocka av basilikabladen och lägg i en skål.
Hetta upp olja i en panna och lägg i chilipastan. Låt steka några minuter.
Tillsätt färs och finfördela, genomstek.
Häll över såsen och låt snabbt gå ihop med färsen innan du tillsätter basilikan.
Släng ner lite extra chili och rör ihop.
Servera med kokt jasminris, toppa med ett friterat ägg och prik nam pla.