Riktigt god och uppskattad aroniaglögg 🥰 💡Tips! Man kan göra på två sätt för att få saften ur bären: 1. Använd saftmajan och låt puttra på i ett par timmar. Ur 10 liter bär får man ca 3-4 liter saft. 2. Råpressa saften ur bären med t.ex hushållsassistentens passersats. Det här ger något robustare smak eftersom några frön kommer att krossas, detta dock gör brygden ännu hälsosammare (själva fröet innehåller ännu mera nyttiga ämnen än bärsaften). Tappa saften på tomma frysflaskor och frys genast. Har man pressat ur saften finns det ett "lock" och en bottensats, vilka man ska undvika. Saften kan sedan blandas till (med fördel med minst 15% sötare safter, såsom vinbärs- och äppelsaft).
Nov. 15, 2024
3.5 dl vinbärs- eller vindruvsaft
5 dl aroniasaft
3 dl äppelsaft
1.25 dl socker
5 dl vatten
12 st kryddnejlikor
12 st kardemummakapslar
3 st hela kanelstänger
2 st bitar ingefära
Blanda all saft med strösockret i en kastrull. Låt det hela koka upp.
Tillsätt kryddorna och värm (Obs! inte koka) ca 30 min. Låt därefter drycken stå och dra ca 10 timmar.
Sila bort kryddorna och värm före servering. Servera med russin och/eller mandel.