Så smidigt, saftigt och gott bröd att baka i långpannan. 20 bitar 🍞
Original recept från www.instagram.com av @fredriksfika
Nov. 15, 2024
1.5 dl havregryn
3 dl vatten
3 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
0.5 dl mörk el ljus sirap
1 st ägg
4 dl rågsikt
8 - 9 dl vetemjöl
Lägg havregrynen i en bunke. Koka upp vattnet och slå över havregrynen och låt svälla 5 minuter.
Häll i den kalla mjölken och se till att det inte är för varmt för jästen.
Blanda ner jästen och rör tills den löst upp sig.
Tillsätt salt, sirap, ägg, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen 5 minuter i maskin eller dubbelt för hand. Degen ska vara lite klibbig.
Täck bunken och låt jäsa 30 minuter.
Smörj en långpanna med smör, tryck ut degen jämnt över hela pannan. Pudra med vetemjöl och skär 20 delar. Täck med duk och låt stå på varmt ställe. När degen dubblat i storlek har den jäst klart, ca 30 minuter.
Värm ugnen till 250 grader. Ställ in brödet och dra ner värmen till 200 grader och baka ca 15 minuter tills brödet fått fin färg.