Ca 45 minuter

Kräftsoppa med Gazpachokaraktär

En lyxig förrätt som imponerar på även den kräsnaste gästen

Carl Henrik Svenson

Aug. 21, 2023

Ingredienser

0.5 kg smålandskräftor

2 - 3 dl vitt vin eller mousserande

250 g körsbärstomater i kvist

2 st morot

1 st gul paprika

1 st rödlök (stor)

1 st fänkål

1 - 2 st spansk peppar (chili)

1 knippe persilja

1 knippe dill

3 st lagerblad

1 st liten gurka

250 g crème fraîches

Gör så här

Snabbfotad: Skala kräftorna och lägg i en kastrull. Lägg de skalade stjärtarna i en separat skål. Spara några av de största klorna också för garnering. Häll lite av kräftspadet i kastrullen med skalen samt ca 4dl vatten och 2 dl vin. Koka upp och låt det sjuda, längre tid innebär mer smak.

Skala och skiva rödlök, vitlök, morötter, fänkål, spansk peppar och fänkål mycket grovt. Det mesta räcker att halvera. Lägg och en ugnssäker form och lägg också i körsbärstomaterna. Salta, peppra och häll över olivolja. Lägg i lagerbladen. Rosta dessa i ugnen tills de får ordentligt med fin färg och saftar sig.

När grönsakerna är färdiga, ta ut ur ugnen och lägg i en stor skål eller kastrull. Använd stavmixer för att mixa allting till en jämn soppa. Tillsätt därefter snabbfonden på kräftor, se till att det inte blir för vattnigt dock. Allt behövs förmodligen ej. Låt fonden svalna, och ställ gärna in den en stund i kylskåpet om möjlighet finns.

När soppan är klar för servering, finhacka en liten gurka. Lägg dessa samt ett antal kräftstjärtar i ett martini/cocktailglas. Häll sedan över soppan i glaset. Tillsätt en sked crème fraiche och garnera med en dillkvist och en kräftklo.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.