Över 60 minuter

Lyxig kräftrisotto

En läcker och lyxig kräftrisotto, perfekt om det blir skaldjur över från kräftskivan eller som värmande hösträtt

Carl Henrik Svenson

Oct. 20, 2022

Ingredienser

0.5 kg havskräftor

0.5 kg smålandskräftor

4 - 5 dl risottoris

7 - 8 st vitlöksklyftor

1 - 2 st spansk peppar (chili)

1 st rödlök

1 st morot

1 st fänkål

1 kruka dill

1 tsk tomatpuré

750 ml prosecco

0.8 - 1 l vatten

3 st bananschalottenlök

150 g västerbottenost

1 dl olivolja

Peppar

Salt

Gör så här

Skala kräftorna och lägg skalen i en kastrull. Lägg kräftstjärtarna för sig i en skål. Spara ett par av de största klorna för garnering. Resten kan gå ner i kastrulen.

Skala och skär grovt rödlök, spansk peppar(chili) morot och vitlöksklyftorna och lägg i. skär av undre delen och en bit av övre delen av fänkålen.

Häll i någonstans runt 1 liter vatten beroende på hur mycket kräftskal som blir och klicka sedan i en sked tomatpuré och koka upp. Tillsätt ca 3dl prosecco samt lite av dillspadet från smålandskräftorna.

Fonden blir mer smakstark ju längre den får sjuda så har du tid med 1-5 till 2 timmar är det fördelaktigt. När fonden kokat klart, sila av den i en ny kastrull, så att bara vätska kvarstår. Sätt på värmehållning på spisen.

Medan fonden fortfarande sjuder, finhacka bananschalottenlök och resterande del av fänkålen. Finhacka också ett par vitlöksklyftor, det mesta av dillen och riv västerbottenosten. Häll ner risottoriset i en stor kastrull och tillsätt olivolja och sätt på plattan. Tillsätt lök, vitlök och fänkålen.

Pendla sedan fond och prosecco i omgångar, rör om i grytan och se till att det aldrig kokar tort, men skapa heller inte ett badkar. Glöm inte peppra och salta.

När risotton är i princip färdig, stäng av plattan, häll ner osten, kräftstjärtarna samt dillen och rör runt. Servera i lagom djup tallrik. Garnera med dill, en kräftklo och ev citronskiva.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.