Italiens svar på snabbmat. Schalottenlökens runda och söta smak höjer denna rätt tillsammans med vitlök och en näve färsk basilika.
Nov. 14, 2024
400 g spaghetti
1 st schalottenlök
3 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk tomatpuré
1 st grönsaksbuljongtärning
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 dl pastavatten
50 g parmesanost
1 dl vispgrädde
25 g smör
0.5 kruka färsk basilika
1 tsk sherryvinäger
1 st körsbärstomater på burk (400g)
2 tsk strösocker
1. Förbered Koka spaghetti enligt förpackning. Spara en del av pastavattnet för senare. Hacka basilika lite grovt och ställ åt sidan. Riv parmesanost och ställ åt sidan. Finhacka schalottenlök och vitlök. Lägg i en skål.
2. Fräs lök Värm upp olivolja i en stekpanna. Fräs schalottenlök och vitlök på låg temperatur tills de mjuknar.
3. Tomatblandning Tillsätt sherryvinäger och tomatpuré. Rör om i pannan. Lägg i körsbärstomater, och rör om. Tillsätt grönsaksbuljongtärning, rör om och låt puttra i ca 15 minuter.
4. Krydda & grädde Tillsätt oregano, basilika, vispgrädde och pastavatten. Rör om väl. Tillsätt socker och salt. Rör om väl. Låt sjuda på medeltemperatur i ca 10 minuter.
5. Final Touch Lägg i smör, riven parmesan och den hackade basilikan. Rör om allt väl.
6. Blanda & servera Lägg i den kokta pastan i såsen, blanda väl och servera.