Alla som gillar efterrätt upp med en hand!
Oct. 20, 2022
1 dl socker
1 dl sirap
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl lingon
2 msk strösocker
2 äpplen
2 msk smält smör
2 msk rörsocker
0.5 tsk kanel
100 g mascarpone
0.5 lime, zest och saft
1 tsk strösocker
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med kolasåsen. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i 5 minuter. Rör sedan i vaniljsocker och salt. Häll upp i kanna/annan skål och sätt i kylen så att den får bli lite tjockare.
Skala och kärna ur äpplena. Halvera dem. Skär snitt i äppelhalvorna men skär inte hela vägen ned i botten, dom ska hålla ihop. Lägg äpplena på folie på en plåt. Blanda smör, socker och kanel och pensla äpplena med blandningen och vik sedan ihop folie så att äpplena stängs in. Grädda mitt i ugnen i 20 min. Pensla gärna igen efter halva tiden.
Medan äpplena är i ugnen, gör under tiden mascarponekrämen och lingonen. Blanda ihop ingredienserna till krämen och vispa. Blanda lingon och socker och rör runt tills sockret löser upp sig.
Ta ut äpplena, lägg upp på tallrikar tillsammans med krämen, kolasås och lingon, strö lite flingsalt på och ät genast.