Vad sägs om smarika biffar gjorda på kycklingfärs och smaksatta med rökt paprika, vitlök sambal oelek och spiskummin. Serveras med en fräsch ajvaryoghurt, klyftpotatis som jag tillagade i aifryern och en sallad. Smidigt med både kycklingbiffar och potatis som ”lagar sig själva” i ugn/aifryer så man hinner diska och plocka undan innan middagen. Min variant av ett Ica-recept där jag bl.a. lagt till ett ägg + vanlig paprika i smeten, kör grekisk yoghurt istället för matyoghurt och låter dem bli färdiga i ugnen.
Original recept från www.ica.se av ICA Köket
Nov. 12, 2024
1 - 2 st förp potatisklyftor (à 500 g)
2 st vitlöksklyftor
800 g kycklingfärs
1 - 2 tsk rökt paprikapulver (beror på hur mycket du gillar den rökta smaken)
1 tsk paprika pulver
1.5 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
1 tsk sambal oelek
1 msk olja
1 msk smör
2 dl grekisk yoghurt
0.5 dl ajvar relish
Salt
Peppar
Isbergssallad
Gurka
Gul paprika
Fetaost
Sätt ugnen på 175 grader
Värm airfryern till 195 grader (om du inte kör potatis i arifryer sätt ugnen på 200 grader och börja med potatisen för att sedan låta biffarna vara med mot slutet tills de kommer upp i temp.)
Skala och riv vitlöken. Blanda den med kycklingfärs, ägg, kryddor och sambal oelek.
Forma färsen till biffar. Stek biffarna runt om i en blandning av olja och smör i en stekpanna tills de får fin färg. Lägg över i en smord ugnsform och tillaga tills innertemperaturen är 72°C ca 10-15 min.
Ajvaryoghurt: Blanda matyoghurt med ajvar relish och krydda med salt och peppar.
Till servering: Servera kycklingspetten med potatisklyftor, ajvaryoghurt, sallad & ev fefferoni.