Choklad- och kokos sockerkaka

Dafgård har ju en drömgod liten kaka och det här receptet smakar precis som den… 🥰

Helén ”Nenne” Mattsson

Nov. 11, 2024

Ingredienser

Chokladkakan:

2 dl vetemjöl

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 msk vaniljsocker

3 st ägg

3 st ägg

2 dl strösocker

2 dl strösocker

100 g mjukt smör

100 g mjukt smör

3 msk rapsolja

3 msk rapsolja

1 dl mjölk

1 dl mjölk

3 msk kakao

3 msk kakao

Kokosfyllning:

2.5 dl riven kokos

2.5 dl riven kokos

1 st ägg

1 st ägg

1 dl strösocker

1 dl strösocker

Topping, sockerlag:

1 dl vatten

1 dl vatten

0.5 dl strösocker

0.5 dl strösocker

Riven kokos

Riven kokos

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Chokladkakan: Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver väl i en skål. Vispa äggen och sockret pösigt i en annan skål. Elvisp rekommenderas. Vispa smöret med oljan med elvisp i en större bunke. Rör ner hälften av äggsmeten i smöret. Vänd ner mjölmixen och resten av äggsmeten. Blanda i mjölken. RÖR ihop till en jämn smet. Ta undan ca 1/3 del av smeten, denna ska man blanda med kokosfyllningen. Blanda nu sist i kakaon i resterande smet. Fördela chokladsmeten i en smord och bröad form (ca 24cm).

Kokosfyllning: Vispa ihop allt ordentligt. Lägg kokosfyllningen i en spritspåse och spritsa i kokosmassan in i chokladsmeten i form av prickar (Jag använde inte all fyllning och spritsade lite för långt ner i smeten, så allt blev på botten istället... men, men). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 min i 175 grader. Låt kakan svalna.

Topping, sockerlag: Koka vatten och strösocker kraftigt under omrörning ett par minuter. Pensla kakan med sockerlag och strö över kokos.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.