Dafgård har ju en drömgod liten kaka och det här receptet smakar precis som den… 🥰
Nov. 11, 2024
2 dl vetemjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 msk vaniljsocker
3 st ägg
3 st ägg
2 dl strösocker
2 dl strösocker
100 g mjukt smör
100 g mjukt smör
3 msk rapsolja
3 msk rapsolja
1 dl mjölk
1 dl mjölk
3 msk kakao
3 msk kakao
2.5 dl riven kokos
2.5 dl riven kokos
1 st ägg
1 st ägg
1 dl strösocker
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 dl vatten
0.5 dl strösocker
0.5 dl strösocker
Riven kokos
Riven kokos
Sätt ugnen på 175 grader.
Chokladkakan: Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver väl i en skål. Vispa äggen och sockret pösigt i en annan skål. Elvisp rekommenderas. Vispa smöret med oljan med elvisp i en större bunke. Rör ner hälften av äggsmeten i smöret. Vänd ner mjölmixen och resten av äggsmeten. Blanda i mjölken. RÖR ihop till en jämn smet. Ta undan ca 1/3 del av smeten, denna ska man blanda med kokosfyllningen. Blanda nu sist i kakaon i resterande smet. Fördela chokladsmeten i en smord och bröad form (ca 24cm).
Kokosfyllning: Vispa ihop allt ordentligt. Lägg kokosfyllningen i en spritspåse och spritsa i kokosmassan in i chokladsmeten i form av prickar (Jag använde inte all fyllning och spritsade lite för långt ner i smeten, så allt blev på botten istället... men, men). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 min i 175 grader. Låt kakan svalna.
Topping, sockerlag: Koka vatten och strösocker kraftigt under omrörning ett par minuter. Pensla kakan med sockerlag och strö över kokos.