En riktig favorit! Jag har alltid chili i för att få lite hetta och också morötter och fänkål för lite matigare soppa och ett annat djup i smakerna. Receptet är för två mindre portioner - kanske som förrätt.
Oct. 20, 2022
Ett nät musslor
Rapsolja till stekning
1 schalottenlök
1 finhackad vitlök
1 morot
0.5 mindre fänkål
0.5 chili (smaka av då det varierar väldigt mycket i hetta)
2 dl vitt vin
1.5 dl grädde
En kruka persilja
Salt & peppar
Tvätta musslorna noga. Förbered alla grönsaker innan tillagningen så går det fort att laga sen! Finhacka löken, vitlöken och chilin. Skär moroten i tunna slantar och fänkålen i tunna strimlor eller hyvla dem på mandolin.
Värm upp oljan i kastrull och bryn lök, vitlök och chili 1 minut. Lägg i morot och fänkål och bryn 1 minut till. Häll på vin och hackad persilja, spara lite av persiljan till garnering. Koka upp och låt koka 2 minuter. Häll i musslorna och låt koka 2-3 minuter, tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Lyft ur musslorna, plocka bort de som inte öppnat sig.
Häll på grädden och låt såsen koka ner, ca 5 minuter till. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka musslorna och rör runt. Toppa med resten av persiljan och servera med ett gott bröd och en aioli.