Baztina är en paj utan pajskal. Det är en enkel paj att göra och tar inte särskilt lång tid samtidigt som den blir otroligt saftig och god. Zucchinipajen kan serveras både som lunch tillsammans med en sallad eller som ett mellanmål. I Grekland finns det de som till och med äter Batzina till frukost 🥰
Nov. 9, 2024
1 kg zucchini
Salt
Vitpeppar
3 msk hackad mynta
2 msk hackad basilika
0.5 st purjolök
4 st ägg
400 g fetaost (200 gr x 200 gr)
0.5 st citron (zest)
1 dl olivolja
2 dl grekisk yoghurt (10 % fett)
300 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
Mjöl och olivolja till formen
Börja med att riva zucchinin med den grövsta sidan på rivjärnet. Lägg den rivna zucchinin i en skål. Strö över salt och blanda om. Låt stå i 20 minuter.
Värm ugnen till 180 grader.
Lägg zucchinin i en silduk/ kökshandduk och kram ur vätskan ordentligt. Lägg zucchinin i en skål. Hacka mynta och basilika samt skär purjolöken i strimlor och lägg ner i zucchinin. Blanda ner ägg, 200 gr smulad fetaost, citronzest, olivolja, grekisk yoghurt, cirka 2 tsk salt och 1 krm vitpeppar. Bland allt ordentligt.
Blanda vetemjöl och bakpulver för att sedan blanda ner mjölblandningen i zucchinismeten. Rör om ordentligt.
Smörj och mjöla en form cirka 20 x 30 centimeter (min form är 22 x 33 cm). Häll ner smeten och platta ut den. Smula över resten av fetaosten (200 gr) och ringla över 2 msk olivolja.
Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter.