Lyxig blåmusselsoppa med fänkål och chili som bara exploderar av smak 🤯 den är så sjukt god och ni borde testa 🤤
Original recept från www.instagram.com
Nov. 9, 2024
0.5 kg blåmusslor
1 st flaska syrligt vitt vin
3 st schalottenlökar
1 st röd chili
2 st stora vitlöksklyftor
1 st fänkål
4 dl grädde
1 st stort knippe bladpersilja
0.5 st citron
1 st skvätt olivolja
Krutonger
Rensa och tvätta musslorna, ta bort eventuellt sjögräs eller smuts och tvätta dem i kallt vatten. Sortera bry trasiga musslor och öppna musslor som inte stänger sig om du knackar lite på dem med en sked.
Hacka fänkål, lök, chili och vitlök fint. Spara gärna fänkålskvistarna till garnering.
I en skvätt olja, stek lök genomskinlig. Lägg i fänkål, chili och vitlök och stek i någon minut till.
Lägg i musslorna och fräs musslorna ett par minuter. Häll på hela flaskan vin och låt koka i 3-5 minuter tills musslorna är klara (de är klara när de öppnat sig).
Under tiden, hacka upp bladpersiljan fint och stek upp lite bröd i olja och smör tills knapriga och gyllene. Salta krutongerna.
När musslorna är klara, ta av kastrullen från värmen och plocka ur musslorna ur soppan. Försök få med så lite av grönsakerna som möjligt. Valfritt: plocka musslorna ur skalen (men spara gärna ett par för garnering).
När du plockat ur musslorna, lägg i bladpersiljan i soppan och mixa den till en slät och skummig konsistens.
Lägg upp några musslor, toppa med musslor i skal, häll över soppan, garnera med fänkålskvistar och servera med krutonger.