"Couscous" är en väldigt traditionell rätt i Nordafrika och tillagas olika beroende pa land. I Tunisien får couscousen dra i tomatsåsen och suga åt sig alla smaker. Vissa kör med pumpa eller squash. Låt fantasin flöda! Hemma hos oss är denna rätt en favorit hos vuxna och barn och alla skrapar tallriken tom. Testa du också! Spara, laga och njut!
Oct. 20, 2022
4 dl couscous
500g grytbitar av nöt
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
6 msk tomatpure
2 tsk ras el hanout
1 tsk gurkmeja
1 l vatten
2.5 st köttbuljongtärningar
2 st lagerblad
3 st potatisar
3 st morötter
Ca 100 g russin
1 frp förkokta kikärtor
Grön chili
2 msk rapsolia
Salt och peppar
Häll rapsoljan i en gryta och värm på medelvärme.
Dela gullöken i fyra delar och krossa vitlöken. Stek mjuk på medelhög värme. Tillsätt ras el hanout och gurkmeja och fräs i ytterligare någon minut.
Tillsätt köttet och bryn tills köttet fått färg och klicka i tomatpuren. Fräs i två minuter och häll sedan vattnet över
Lägg i köttbuljong och lagerblad och låt koka under lock i 2h.
Skala potatisen och morötterna och dela i två. Häll av spadet fran kikärtorna och skölj noga. Ha i potatis, morötter, russin och kikärtor när tva timmar har gått låt koka ytterligare 1h.
Tillsätt salt och peppar och smaka av.
Hall upp couscous i en kastrull. Ta fyra dl av tomatsåsen och häll över couscousen. Rör om och lät stå under lock i 10-15min. Stek chilin mjuk i lite rapsolja på medelhögvärme
Servera couscous och toppa med kött, grönsaker,russin, kikärtor och chilla. Njut!