400 g skogschampinjoner
1 lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
2 tsk strösocker
2.5 dl rödvin
1.5 msk tomatpure
1 msk fond brynt schallottenlök
1 msk timjan
2 lagerblad
1 dl belugalinser
1 grönsaksbuljong
1 msk kinesisk soya
5 dl vatten
Peppar
Salt
Neutral olja
8 steklök
250 g små champinjoner
25 g smör
1 kg potatis
1.5 dl varm mjölk
25 g smör
Salt
Peppar
Finhacka löken. Skala och tärna morötterna. Koka upp grönsaksbuljongen och riv vitlöken. Tärna skogschampinjonerna.
Börja med att steka skogschampinjonerna i grytan du ska tillaga bouefen i. Stek tills de släppts vätska och fått lite färg. Ta ur svampen och stek nu lök och vitlök. Addera morötterna. Vänd i tomatpure och stek lite till. Tillsätt fond, soja, rödvinet, socker, lagerblad och timjan. Låt koka ner i 10 minuter.
Vänd i linserna och buljongen. Salta och peppra. Låt sedan koka och puttra på medel till låg värme i 20 minuter. Tillsätt sedan skogschampinjonerna och fortsätt koka tills linserna är klara och buljongen fått en djupare smak. Smaka av med salt och peppar,
Skala och dela steklöken i halvor. Fräs i smör på medelvärme tills de är mjuka och gyllene. Fräs sedan minichampinjonerna i samma panna.
Skala och koka potatisen. Mosa med en potatisstomp. Addera varm mjölk, smör och örtsalt. Blanda ihop till en slät mos.
Servera grytan med potatismos och toppa med steklökarna och svampen.