Lyxa till det med lite lammytterfilé som serveras med en potatisgratäng smaksatt med getost + rosmarinrödvinssås.
Original recept från www.tasteline.com
Nov. 6, 2024
2 st lammytterfilé
1 msk samta marias franska örter eller en mix av rosmarin, persilja, mejram, oregano, timjan, basilika & dragon.
1 tsk vitlökspulver
Salt
Svartpeppar
1 msk rapsolja
Gratäng:
2 dl standardmjölk
2 dl grädde, valfri fetthalt
3 st bakpotatis(ar)
250 g chèvreost
Rödvinsås:
Svartpeppar
4 dl rött vin
1 msk oxfond
1 tsk råsocker
1 msk rosmarin, torkad
2 tsk vetemjöl
3 msk smör, mjukt
Salt, peppar och socker
Putsa lammfilén och krydda den med salt, peppar, franska örter och vitlök runtom. Låt stå och dra i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skiva potatisen tunt. Varva den i en ugnsfast form med ett rejält lager smulad getost. Salta och peppra, häll på mjölk och grädde så potatisen täcks helt. Grädda i ugnen i ca 45 minuter.
Sjud under tiden vin, fond, socker och rosmarin till såsen i ca 30 minuter. Hetta samtidigt upp oljan i en panna och bryn köttet snabbt runt om. Lägg över i en ugnsfast form och stick in en köttermometer.
Sätt in lammfilén i ugnen när gratängen har varit inne ungefär 20 minuter. Stek köttet tills termometern visar 51 grader (högre för ett mer genomstekt kött). Ta ut och låt vila 7–8 minuter under smörpapper innan det skivas.
Sila såsen. Mosa samman mjöl med 1 msk av smöret och klicka i. Sjud under vispning ett par minuter. Smaka av med salt och peppar (+ socker) strax före serveringen och vispa i resten av smöret.
Lägg upp på varma tallrikar, salta och peppra över köttskivorna och servera tex med haricot verts.