Ca 45 minuter

Lammytterfilé med getostgratäng

Lyxa till det med lite lammytterfilé som serveras med en potatisgratäng smaksatt med getost + rosmarinrödvinssås.

Original recept från www.tasteline.com

Sophie ”Fia” Vildahl

Nov. 6, 2024

Ingredienser

2 st lammytterfilé

1 msk samta marias franska örter eller en mix av rosmarin, persilja, mejram, oregano, timjan, basilika & dragon.

1 tsk vitlökspulver

Salt

Svartpeppar

1 msk rapsolja

Gratäng:

2 dl standardmjölk

2 dl grädde, valfri fetthalt

3 st bakpotatis(ar)

250 g chèvreost

Rödvinsås:

Svartpeppar

4 dl rött vin

1 msk oxfond

1 tsk råsocker

1 msk rosmarin, torkad

2 tsk vetemjöl

3 msk smör, mjukt

Salt, peppar och socker

Gör så här

Putsa lammfilén och krydda den med salt, peppar, franska örter och vitlök runtom. Låt stå och dra i 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala och skiva potatisen tunt. Varva den i en ugnsfast form med ett rejält lager smulad getost. Salta och peppra, häll på mjölk och grädde så potatisen täcks helt. Grädda i ugnen i ca 45 minuter.

Sjud under tiden vin, fond, socker och rosmarin till såsen i ca 30 minuter. Hetta samtidigt upp oljan i en panna och bryn köttet snabbt runt om. Lägg över i en ugnsfast form och stick in en köttermometer.

Sätt in lammfilén i ugnen när gratängen har varit inne ungefär 20 minuter. Stek köttet tills termometern visar 51 grader (högre för ett mer genomstekt kött). Ta ut och låt vila 7–8 minuter under smörpapper innan det skivas.

Sila såsen. Mosa samman mjöl med 1 msk av smöret och klicka i. Sjud under vispning ett par minuter. Smaka av med salt och peppar (+ socker) strax före serveringen och vispa i resten av smöret.

Lägg upp på varma tallrikar, salta och peppra över köttskivorna och servera tex med haricot verts.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.