Smakrik äggost som passar perfekt till sillen på julbordet eller midsommar lunchen eller som efterrätt med sylt.
Dec. 29, 2021
2 l mjölk
2.5 dl grädde
2.5 dl gräddfil
4 ägg
0.5 dl strösocker
Häll mjölken i en stor kastrull. Vispa ihop ägg, gräddfil och grädde lite lätt i en bunke. Blanda ner i mjölken. Sätt plattan på medelvärme eller något över och värm försiktigt mjölken tills den börjar sjuda
Vid ungefär 80-83 grader börjar mjölken tjockna något och detta är en liten förvarning att något är på gång. Fortsätt att värma, men sänk värmen på plattan till medel eller strax under. Rör hela tiden men försiktigare mot slutet och var vaksam på om mjölken börjar se grynig ut. Detta är ett tecken på att det börjar skära sig, och vasslen separeras från ostmassan.
Så fort smeten har skurit sig och ser grynig ut; stäng av plattan. Låt kastrullen stå kvar i ca 5 minuter och rör försiktigt. Lyft sedan av kastrullen från värmen. Lägg på ett lock och låt stå i 5-10 minuter. Använd hålsil och skopa upp ostmassa. Lägg i en ostform med hål i, en stor sil eller ett durkslag. Varva ostmassa med socker och fortsätt tills ostmassan är slut. Sila gärna vasslen för att få med all ost. Vasslen kan sparas, frysas och användas till bakning om man så önskar. Låt äggosten rinna av i kylskåp under natten. Se till att det är fritt under, så formen eller durkslaget inte står i vätska. Vänd upp och servera.