Hel kyckling är fantastiskt gott och enkelt att tillaga.
Oct. 18, 2022
3 msk smör
1 msk curry
2.5 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 st hönsbuljongtärning
Sky/fett ur formen från kycklingen
Maizena redning för ljusa såser
Salt
Peppar
1 st hel kyckling
3 msk smör
1 msk tamari soja
1 tsk paprika pulver
Salt
Svartpeppar
2 st rödlök
1 st gul paprika
Ev. extra smör att ha ovanpå kycklingen.
Kyckling: Sätt ugnen på 200 grader. (175 grader varmluft) Smält 3 msk smör och blanda med tamari soja, paprika pulver, salt och svartpeppar. Pensla över hela kycklingen. Skala och kvarta rödlökarna. Kärna ur och dela paprikan i mindre bitar. Fördela ut runt kycklingen i formen. Toppa ev. kycklingen med extra smör. Tillaga i ugnen 30 min och ös sedan kycklingen med fettet som runnit av den. Tillaga ytterligare i 30-40 minuter. Låt kycklingen vila i 10 min innan du skär den.
Currysås: Smält smöret i en kastrull och tillsätt curryn, låt fräsa ihop en stund. Ha i grädde, crème fraiche och hönsbuljongtärningen. Låt koka ihop ca 10 min. När du tagit kycklingen ur ugnen häll över skyn/fettet i kastrullen. Rör om ordentligt, låt koka någon minut till innan du smakar av såsen med salt och peppar. Red såsen till önskad konsistens. Servera kycklingen med currysås och grönsakerna som tillagats tillsammans med kycklingen, haricots verts/ris och/eller annat valfritt tillbehör.