God banankaka att bjuda vännerna på. Receptet är skapat av min bonusdotter Malin Heiding med inspiration av ett recept hon tror kom från ICA.
Nov. 4, 2024
5 st bananer, spara en till garnering
100 g smör, rumstempererat
2 dl socker
2 st ägg
3.5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
0.5 tsk vaniljpulver, om man vill ha kraftigate smak ta 1 tsk.
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och mjöla en form. Mosa fyra bananer 🍌 i en egen skål.
Lägg smör och socker i en bunke och vispa poröst, häll sedan i äggen och därefter lite i taget av de mosade bananerna.
Sikta alla torra ingredienser i en egen bunke. Blanda om. Häll de torra ingredienserna i banansmeten, och rör om till en slät smet. Häll över smeten i den smorda o mjölade formen.
Dela den sista bananen längsmed så du får två långa bananhalvor. Lägg de sedan med snittytan uppåt på smeten.
Grädda i mitten av ugnen, jag gräddar ca 45-50 minuter och kollar då och då efter 35 min. När kakan är gyllene på ovansidan så kan man känna med en sticka om den är klar i mitten om man vill. Jag kör utan sticka, ser den saftig och mjuk ut, men gräddad så tar jag ut den. Låt svalna...
🤩