Över 60 minuter

Rotmos med fläsklägg

Husmanskost när den är som bäst!🍖

Jesper Stenberg

Nov. 3, 2024

Ingredienser

Fläsklägg:

1 kg rimmad fläsklägg

1 st morot

1 st gul lök

1 st purjolök

Några lagerblad

10 st kryddpepparkorn

Rotmos:

1 st kålrot

2 st morötter

1 st palsternacka

Spad från fläskläggen

600 g potatisar

Salt

Vitpeppar

Smör

Färsk persilja, till garnering

Senap, till servering

Gör så här

Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma av med hålslev. Skala moroten, purjolöken och löken, skär dem i mindre bitar och lägg ner dem i grytan. Tillsätt pepparkornen och lagerbladet.

Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1,5-2 timmar. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Ta då av grytan från värmen och ställ den åt sidan.

Skala kålroten, palsternackan och morötterna till rotmoset och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, sila över nästan allt spad från fläskläggen (låt köttet ligga kvar i lite spad) och koka i ca 30 minuter.

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg ner bitarna i kastrullen tillsammans med kålroten och morötterna. Låt koka i ytterligare ca 15 minuter tills allt är mjukt. Häll av spadet, men spara det.

Mosa rotsakerna eller rör kraftigt med en mosstamp, slev eller liknande. Mosa inte för mycket, det ska finnas bitar kvar.

Vispa sedan moset fluffigt och späd med kokspadet från rotsakerna till önskad konsistens. Smaka av med salt och pepppar. Rör i smör efter smak och garnera med hackad persilja eller persiljekvistar.

Värm fläskläggen innan du serverar den med rotmos och senap.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.