1 kg rimmad fläsklägg
1 st morot
1 st gul lök
1 st purjolök
Några lagerblad
10 st kryddpepparkorn
1 st kålrot
2 st morötter
1 st palsternacka
Spad från fläskläggen
600 g potatisar
Salt
Vitpeppar
Smör
Färsk persilja, till garnering
Senap, till servering
Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma av med hålslev. Skala moroten, purjolöken och löken, skär dem i mindre bitar och lägg ner dem i grytan. Tillsätt pepparkornen och lagerbladet.
Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1,5-2 timmar. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Ta då av grytan från värmen och ställ den åt sidan.
Skala kålroten, palsternackan och morötterna till rotmoset och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, sila över nästan allt spad från fläskläggen (låt köttet ligga kvar i lite spad) och koka i ca 30 minuter.
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg ner bitarna i kastrullen tillsammans med kålroten och morötterna. Låt koka i ytterligare ca 15 minuter tills allt är mjukt. Häll av spadet, men spara det.
Mosa rotsakerna eller rör kraftigt med en mosstamp, slev eller liknande. Mosa inte för mycket, det ska finnas bitar kvar.
Vispa sedan moset fluffigt och späd med kokspadet från rotsakerna till önskad konsistens. Smaka av med salt och pepppar. Rör i smör efter smak och garnera med hackad persilja eller persiljekvistar.
Värm fläskläggen innan du serverar den med rotmos och senap.