Denna rätt bygger på den härliga marinaden som ger kycklingen den där lite syrliga och heta smaken. Servera med ris eller bara en fräsch sallad.
Nov. 8, 2024
1 kg kyckling (lårben eller hel)
1 st lime
1 kruka koriander
Ris
Sallad
Citronpeppar
Salt
Marinad
0.5 dl olivolja
0.5 dl rapsolja
1 st lime
2 msk överstekvarn chilisås
1 msk överstekvarn habanerosås
1 msk överstekvarn barbecuesås
1 tsk chiliflingor (alt. hackad chili)
1 dl matlagningsyoghurt (10%)
0.5 st lime (pressad saft)
1 st näve koriander
Börja med marinaden. Häll oliv- och rapsolja i en lite större bunke och blanda ner såserna och chiliflingorna. Pressa i saften ur en lime och rör om.
Lägg i kycklinglåren i marinaden (Har du en hel kyckling så dela upp den genom att skära loss lårben, vingar och bröstet och lägg i marinaden.) Ställ in bunken i kylskåp i ca 30 min.
Gör klart såsen. Häll ner yoghurt i en skål och pressa i saften från en 1/2 lime. Hacka koriandern och blanda ner i såsen och krydda med lite chilisalt med ramslök. Förvara i kylskåp till det är dags att servera.
Sätt ungen på 220 grader.
Lägg kycklingdelarna i en välsmord form, pressa lite lime över och krydda med citronpeppar och lite chilisalt. Sätt in i ugnen. Ta ut formen efter ca 15 min och vänd på kycklingen. Pressa lite mer av limen på kycklingen och har du kvar marinad i bunken så häll det över kycklingen. Krydda med lite citronpeppar och sätt in formen i ugnen i ca 20 min.
Ta ut kycklingen och lägg upp på ett fat. Strö lite koriander över kycklingen.
Servera med ris, sallad och såsen.