LUDVIGS TÅRTA

En tårta som är en blandning av en Schwarzwaldstårta och Budapeststubbe. Hasselnötsmarängbottnar, blåbär, grädde samt även salt kolasås för att bryta av lite.

Original recept från www.instagram.com

I min syrras kök

Nov. 3, 2024

Ingredienser

Tårtbottnar

6 st äggvitor

3 dl florsocker

200 g hasselnötsmjöl

Salt kolasås

60 g glykos

110 g strösocker

120 g grädde

0.75 msk flingsalt

30 g smör, rumstempererat

Fyllning & topping

5 dl grädde

1 dl florsocker

350 g blåbär (här 125 g färska till toppen och resten frysta)

Dubbelnougat till dekoration

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Klä två plåtar med bakplåtspapper och rita upp 3 rundlar på cirka 20 cm i diameter.

Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt florsocker mot slutet och vispa till en vit fluffig maräng. Vänd försiktigt ner hasselnötsmjölet.

Bred ut smeten på rundlarna och grädda dem mitt i ugnen 25–30 min.

Stäng av ugnen och ställ den lite på glänt och låt bottnarna svalna helt i ugnen.

Medans bottnarna gräddas gör kolasåsen.

Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla, tillsätt sockret lite i taget, under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.

Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i tre omgångar. Vispa hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!

Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och tillsätt smöret. Häll upp såsen i en flaska eller burk och låt svalna i rumstemperatur.

Fyll tårtan. Vispa grädden ganska fast (så du kan spritsa om du vill göra det).

Lägg en av bottnarna på ett fat och bred över grädde. Ringla på ordentligt med kolasås och lägg på 1/3 av blåbären. Upprepa på botten.

Toppa översta botten med spritsad grädde, kolasås och blåbär. Hyvla nougat med potatisskalare för små spiraler.

Låt stå kallt några timmar innan servering🎂

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.