En tårta som är en blandning av en Schwarzwaldstårta och Budapeststubbe. Hasselnötsmarängbottnar, blåbär, grädde samt även salt kolasås för att bryta av lite.
Original recept från www.instagram.com
Nov. 3, 2024
6 st äggvitor
3 dl florsocker
200 g hasselnötsmjöl
60 g glykos
110 g strösocker
120 g grädde
0.75 msk flingsalt
30 g smör, rumstempererat
5 dl grädde
1 dl florsocker
350 g blåbär (här 125 g färska till toppen och resten frysta)
Dubbelnougat till dekoration
Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Klä två plåtar med bakplåtspapper och rita upp 3 rundlar på cirka 20 cm i diameter.
Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt florsocker mot slutet och vispa till en vit fluffig maräng. Vänd försiktigt ner hasselnötsmjölet.
Bred ut smeten på rundlarna och grädda dem mitt i ugnen 25–30 min.
Stäng av ugnen och ställ den lite på glänt och låt bottnarna svalna helt i ugnen.
Medans bottnarna gräddas gör kolasåsen.
Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla, tillsätt sockret lite i taget, under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.
Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i tre omgångar. Vispa hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och tillsätt smöret. Häll upp såsen i en flaska eller burk och låt svalna i rumstemperatur.
Fyll tårtan. Vispa grädden ganska fast (så du kan spritsa om du vill göra det).
Lägg en av bottnarna på ett fat och bred över grädde. Ringla på ordentligt med kolasås och lägg på 1/3 av blåbären. Upprepa på botten.
Toppa översta botten med spritsad grädde, kolasås och blåbär. Hyvla nougat med potatisskalare för små spiraler.
Låt stå kallt några timmar innan servering🎂