Rabarberkaka med härligt knäckig tosca. Älskar du också rababrer och vill baka denna så kommer receptet här nedanför. Detta blir 12 bitar.
Oct. 19, 2022
3 - 5 stjälkar rabarber
75 g smör
3 st ägg
2.5 dl strösocker
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma
1.5 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 g smör
1 dl strösocker
0.5 dl ljus sirap
1 msk vetemjöl
1.5 msk mjölk
100 g mandelspån
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och skär rabarbern i bitar. Smält smöret i en kastrull, ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och skär rabarbern i bitar. Smält smöret i en kastrull, ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i en skål. Vänd ner det i smeten lite i taget, tillsätt smöret och mjölken och det sista av mjölblandningen.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i en skål. Vänd ner det i smeten lite i taget, tillsätt smöret och mjölken och det sista av mjölblandningen.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diam och med löstagbar kant. Strö ut rabarberbitarna på kakan och grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 min. Kakan ska då vara lite lös.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diam och med löstagbar kant. Strö ut rabarberbitarna på kakan och grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 min. Kakan ska då vara lite lös.
Häll på toscasmeten och bred ut över kakan, grädda kakan ytterligare ca 10-15 min.
Häll på toscasmeten och bred ut över kakan, grädda kakan ytterligare ca 10-15 min.
Toscasmeten gör du såhär: Gör den medan kakan gräddas. Smält smöret. Rör ner socker, sirap, mjöl och mjölk. Låt koka upp lätt. Ta av kastrullen från värmen och rör i mandeln.
Toscasmeten gör du såhär: Gör den medan kakan gräddas. Smält smöret. Rör ner socker, sirap, mjöl och mjölk. Låt koka upp lätt. Ta av kastrullen från värmen och rör i mandeln.
Låt kakan svalna lite innan servering. Fika och njut 🌸.
Låt kakan svalna lite innan servering. Fika och njut 🌸.