Min ljuvliga morotskaka, du mÄste testa den! 9 stora bitar eller 18 lite mindre bitar.
Oct. 22, 2022
3 st morötter (stora)
4 dl vetemjöl
1 tsk kardemummakÀrnor, stött
1 msk bakpulver
0.5 msk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
1 krm salt
4 st Àgg
4 dl strösocker
2 dl rapsolja
Frosting:
300 g fÀrskost
100 g smör, rumstempererat
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Lite pressad apelsin och lite rivet apelsinskal
Gör sĂ„ hĂ€r SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader, över och under vĂ€rme. Riv morötterna pĂ„ den fina sidan av rivjĂ€rnet. Blanda noga samman alla torra ingredienser i en skĂ„l, vĂ€nta med socker. Vispa i en annan bunke Ă€gg och socker vitt och poröst. Rör i olja och de rivna morötterna i Ă€ggsmeten. Sikta ner de torra ingredienserna och vĂ€nd till en fin smet. HĂ€ll smeten i en form klĂ€dd med bakplĂ„tspapper (ca 30x20 cm). SĂ€tt in formen i nedre delen av ugnen och lĂ„t grĂ€dda i ca 35â40 min. Kakan Ă€r klar nĂ€r den fĂ„tt fint fĂ€rg och Ă€r genomgrĂ€ddad. Stick med provsticka, kakan ska vara torr, dĂ„ Ă€r den klar. Ta ut och lĂ„t svalna helt. Alternativ Ă€r att göra kakan dagen innan och göra frostingen samma dag som den ska Ă€tas
Gör Frostingen nĂ€r kakan svalnat. Vispa samman alla ingredienser till frostingen förutom apelsinsaft och skalet. SmaksĂ€tt med det efter du vispat ihop det andra. Smaka av och lĂ€gg i en spritspĂ„se med önskad tyll (munstycke). Spritsa eller smeta ut frostingen och dekorera med lite mald kanel, eller varför inte lite mer apelsinskal. Fika och njut đ§Ą