En av Storbritanniens och alla deras pajer är den här goda fiskrätten. Här är en variant med smak av curry som passar perfekt med en sallad 🥰
Oct. 31, 2024
Smör, till smörjning och stekning
600 g vit fiskfilé, t ex torsk, kolja eller kummel
Salt och peppar
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st röd paprika
2 tsk curry
1 nypa cayennepeppar
3 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
3 msk koncentrerad fiskfond
70 g färsk babyspenat
1 kg räkor med skal, skalade
0.5 kruka dill
1 st kylt smördegslock
1 st uppvispat ägg
1 tsk svarta sesamfrön, alternativt andra frön
Grönsallad
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form eller panna, cirka 25 cm i diameter, och lägg i fisken. Salta och peppra lätt.
Grönsakssås: Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikan i cirka 2 × 2 cm stora tärningar. Hetta upp smör i en stor panna och lägg i curry och cayennepeppar och låt det fräsa ihop med smöret i någon minut. Lägg i lök, vitlök och paprika och stek på medelvärme i 2–3 min utan att det tar färg. Pudra över vetemjöl, rör om och häll på vin, grädde och fiskfond, lite i taget under omrörning. Låt det sjuda på svag värme i ett par minuter till en tjock sås. Smaka av med salt och peppar.
Fyllning: Lägg spenaten och räkorna på fisken och klipp över dillen. Häll över grönsakssåsen och bred ut den så den täcker fisken.
Topping: Rulla ut deglocket med det medföljande papperet och skär 4 små avlånga hål i mitten som en krans. Detta för att ånga ska ha chans att komma ut. Placera deglocket på formen, så att hålen centreras och nyp till runt kanterna. Klipp bort överflödig deg runtom. Pensla med uppvispat ägg och strö över fröna.
Grädda i cirka 25 min tills degen har fått färg. Servera med grönsallad.