Röda linser: 2 dl
Finkrossade tomater: 400 ml
Tomatpure: 1.5 msk
Vitlöksklyftor: 3 st
Schalottenlök: 2 st
Grönsaksbuljong: 2 tärningar
Vatten: 8 dl
Vispgrädde: 3 dl
Smör: 25 g
Ingefära: 1 msk
Rapsolja
Garam masala: 4 tsk
Paprikapulver: 1 msk
Cayennepeppar: 0.5 tsk
Chilipulver: 1 tsk
Gurkmeja: 2 tsk
Farinsocker: 1.5 msk
Salt
Ris
Finhacka schalottenlöken, riv ingefära och förbered vitlöken så att du är redo att pressa i den. Koka upp 2 grönsaksbuljongtärningarna i vatten. Fräs löken i smör i 3-4 min. Tillsätt sen riven ingefära och pressad vitlök och stek i 1 min till. Tillsätt tomatpuren och fräs i ytterligare 2 min. Tillsätt kryddorna och farinsocker. Stek på i 2 min. Häll i finkrossade tomater. Låt puttra på medelvärme i ca 7-8 min. Rör om då och då.
Vänd i sköljda linser och blanda in dem i såsen. Tillsätt 7-8 dl buljong. Låt det koka upp och sänk sedan värmen om det puttrar för hårt. Låt puttra i 15-20 min eller tills linserna nästan är klara. Rör om då och då och koka riset under tiden. När såsen har puttrat klart, tillsätt 3 dl grädde och smaka av med salt. Låt såsen koka upp.
Servera med ris!