En krämig gratäng med brysselkål toppad med chrunch och krisp från solroskärnor och pankoströbröd. Servera på julbuffén eller bjud gratängen som hel rätt med kokt potatis och lite stekt svamp. Tips! De växtbaserade alternativen till ost, mjölk och smör går fint att byta ut mot vanliga mejeribaserade.
Original recept från www.koket.se
Dec. 26, 2021
1 kg brysselkål
2 msk växtbaserat matfett
1.5 msk vetemjöl
4 dl sojadryck
1 tsk japansk soja
1 vitlök
1 tsk agavesirap
1 dl pankoströbröd
1 dl solroskärnor
1 kruka gräslök
Salt
Sätt ugnen på grill ca 200 grader.
Smält smöret och vispa ned mjölet. Vispa någon minut innan du tillsätter mjölken lite i taget, låt koka ihop till en tjock sås. Smaksätt med soja, riven vitlök och agave.
Mixa solroskärnorna grovt. Blanda med panko och salt
Blanda panko med solrosfrön, salt.
Ansa och halvera brysselkålen. Blanda brysselkålen med stuvningen.
Häll över brysselkålen med stuvningen i en ugnssäker form.
Strö över pankoblandningen och baka i ugnen i ca 7.-10 minuter, till den är gyllene.
Skär gräslöken fint.
Toppa gratängen med gräslöken.