Sjukt fin och god paj som skriker vår. Kom ihåg att spara sparristopparna till dekoration. Jag gillar att blanda ned osten i själva pajen, inte bara ha den på toppen men du gör förstås som du vill. Låt pajen vila 10 minuter innan servering och ät den med en knaprig sallad. /Siri Vegetarisk. För glutenfri och laktosfri byt ut mjöl mot mandelmjöl eller liknande och mejeri mot laktosfria.
Original recept från www.koket.se
Dec. 26, 2021
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk vatten
1 tsk salt
500 g grön sparris
140 g spenat
1 gul lök
3 vitlök
2 msk rapsolja
150 g ost
3 ägg
4 dl mjölk
1 tsk salt
Sätt ugnen på 225 grader.
Pajdeg Nyp ihop mjölet med smöret. Tillsätt iskallt vatten och salt. Knåda ihop till en deg. Låt degen vila i kylen medan du förbereder fyllningen.
Fyllning Vispa ihop ägg och mjölk med salt.
Hacka den gula löken och vitlöken fint. Stek den mjuk i rapsolja. Ställ åt sidan och låt svalna något.
Skiva sparrisen i mindre bitar på snedden. Blanda runt sparrisen (inte knopparna som ska ligga längst upp på pajen), stekt lök, vitlök, spenaten och hälften av osten i en bunke så att allt blandas väl.
Gräddning Kavla ut degen, lägg den i en springform och nagga den lätt med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter.
Ta ut pajen och lägg i grönsaksblandningen. Häll på äggstanningen, lägg ut sparrisknopparna, strö över ost och grädda pajen i ungefär 30 minuter tills den har fått fin färg.
Servera med en knaprig sallad!