"Det här är kanske världens godaste blåbärspaj. Det är något särskilt med den knäckiga ytan som blir lite seg, smakar både sött och salt och innehåller lite havregryn. Under gömmer sig en fantastiskt fyllig och god blåbärsfyllning. Denna paj bara måste ni prova." /Camilla Receptet kommer från Camilla Hamids härliga bakblogg: mykitchenstories.se
Original recept från www.koket.se
Dec. 26, 2021
500 g blåbär
0.5 dl syltsocker
2 tsk potatismjöl
175 g smör
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 dl ljus sirap
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och lägg i pajformen.
I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på bärfyllningen.
Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över bären.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat.
Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!