Såsen passar väldigt bra till lax 😋👌 💡Tips! Såsen kan göras separat i en kastrull och serveras till stekt lax eller i ugnen med lax. Jag gör en redning på en matsked potatismjöl (utrört i lite vatten) för att få såsen lite fastare och inte för lös 👍
Oct. 26, 2024
1 st hackad schalottenlök
2 msk smör
1 dl vatten (kan också bytas mot grädde)
1 dl vitt matlagningsvin (kan bytas till grädde)
1 msk tomatpuré (eller om du vill ha mildare smak, ta chilisås)
2 msk koncentrerad hummerfond
2 dl créme fraîches
Hackad dill eller gräslök (efter smak)
Om du gör såsen: Skala och hacka schalottenlöken smått. Fräs den i smöret i en vid kastrull eller stekpanna, utan att den tar färg. Häll i vatten, vitt vin, tomatpuré (eller chilisås) och hummerfond - sjud i 5 minuter. Vispa i créme fraîche. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt gärna lite klippt dill eller gräslök.
Om du gör i ugnen: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ovanstående ingredienser i en bunke. Häll blandningen över t.ex. laxbitarna (där laxen innan är kryddad med citronpeppar på bägge sidorna) i en smörjd ugnsform. Ställ in ugnsformen mitten i ugnen, ca 30-40 minuter.