Snabb och enkel maträtt! Dessutom väldigt god 😋
Oct. 26, 2024
500 g rå lax
400 g bit västerbottenost
3 msk flytande smör
3 st schalottenlökar
2 tsk pressad citronsaft
2 msk hummerfond
3 dl vispgrädde
2 dl vitt matlagningsvin
Maizenamjöl (i litet vatten)
Topping:
Dill
Riven västerbottenost (eller annan gratängost)
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär laxen i tunna skivor. Salta och peppra (ev. med citronpeppar). Obs! Lite.
Lägg en ostskiva/oststav på varje laxskiva och rulla ihop.
Ställ laxrullarna på högkant i en smord ugnsform.
Gratängsås: Skala och hacka schalottenlökarna i små bitar och bryn i en kastrull. Tillsätt citronsaft, hummerfond, vispgrädde och vitt matlagningsvin. Låt koka 3-5 minuter. Rör ut maizenamjöl i litet vatten och rör ned redningen i såsen.
Häll såsen över ostlaxrullarna och toppa med dill och lite riven västerbottenost (eller någon annan gratängost).
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter eller tills osten blir gyllenbrun ovanpå.