Saftiga och välsmakade limpor med lingon tillagar du relativt enkelt själv med hjälp av detta suveräna recept. Havrelimpor med lingon är ett nyttigt, gott och mättande matbröd till frukost, kvällsfika eller varför inte till utflykten.
Original recept från www.ica.se
Oct. 13, 2022
1 paket jäst (à 50g)
5 dl vatten
2 dl lingonsylt
1 msk salt
5 dl havregryn
5 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°C i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800W), ca 1 1/2 min.
Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, lingonsylt, salt, havregryn, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
Sätt ugnen på 200°C.
Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den. Dela den i två bitar (för 2 bröd). Forma varje bit till en limpa som läggs på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa ytterligare i ca 30 min. Pensla limporna med kallt vatten och strö på lite havregryn. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt svalna på galler.