Över 60 minuter

Dubbelmarinerad fläskfilé – gott som kallskuret

Fläskfilé blir riktigt saftig och smakrik när man marinerar den både före och efter tillagning. Perfekt att servera som kallskuret.

Original recept från recept.se av Britt Mari Granath

Erika Alsin

Jan. 31, 2023

Ingredienser

800 g fläskfilé

Smör till stekning

2 pressade vitlöksklyftor

½ dl vatten

1,5 dl vitt vin

1 dl olivolja

2 tsk torkad timjan

1 färsk röd chilifrukt, urkärnad

1 vitlöksklyfta

2 msk kinesisk kinesisk soja

2 msk balsamvinäger

1 dl olivolja

½ rödlök, finhackad

1 dl finhackad persilja

1 nypa flingsalt

Svartpeppar

250 g grönsallad, mix

400 g körsbärstomater

1 msk olivolja

Färsk timjan

Gör så här

Sätt ugnen på 150°.

Marinad 1: Blanda vitlök, vatten, vin, olivolja och timjan i dubbla plastpåsar.

Putsa fläskfilén och lägg i marinaden. Förslut påsarna och låt köttet marinera några tim, gärna över natten. Vänd några gånger. Ta upp köttet och torka av det. Kasta bort marinaden.

Bryn köttet i smör i stekpanna. Lägg det i en ugnsform. Stick in en termometer i köttets tjockaste del. Efterstek i ugn på 150° tills köttet har en innertemperatur på 70°, ca 25 min. Ta ut och låt köttet svalna en aning.

Marinad 2: Hacka chilin. Blanda chili, pressad vitlök, soja, balsamvinäger, olja, rödlök och persilja. Lägg marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg i köttet och låt det marinera i kyl i några tim, gärna längre. Vänd köttet några gånger under tiden.

Servering: Ta upp köttet ur marinaden. Skär köttet i tunna skivor och lägg upp det på ett serveringsfat. Ringla marinaden som är kvar i påsen över köttet. Strö över lite flingsalt och peppar. Lägg upp salladsbladen runt köttet. Halvera tomaterna och lägg dem vid sidan av köttet. Häll lite olivolja över tomaterna. Garnera med timjan.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.