Fläskfilé blir riktigt saftig och smakrik när man marinerar den både före och efter tillagning. Perfekt att servera som kallskuret.
Original recept från recept.se av Britt Mari Granath
Jan. 31, 2023
800 g fläskfilé
Smör till stekning
2 pressade vitlöksklyftor
½ dl vatten
1,5 dl vitt vin
1 dl olivolja
2 tsk torkad timjan
1 färsk röd chilifrukt, urkärnad
1 vitlöksklyfta
2 msk kinesisk kinesisk soja
2 msk balsamvinäger
1 dl olivolja
½ rödlök, finhackad
1 dl finhackad persilja
1 nypa flingsalt
Svartpeppar
250 g grönsallad, mix
400 g körsbärstomater
1 msk olivolja
Färsk timjan
Sätt ugnen på 150°.
Marinad 1: Blanda vitlök, vatten, vin, olivolja och timjan i dubbla plastpåsar.
Putsa fläskfilén och lägg i marinaden. Förslut påsarna och låt köttet marinera några tim, gärna över natten. Vänd några gånger. Ta upp köttet och torka av det. Kasta bort marinaden.
Bryn köttet i smör i stekpanna. Lägg det i en ugnsform. Stick in en termometer i köttets tjockaste del. Efterstek i ugn på 150° tills köttet har en innertemperatur på 70°, ca 25 min. Ta ut och låt köttet svalna en aning.
Marinad 2: Hacka chilin. Blanda chili, pressad vitlök, soja, balsamvinäger, olja, rödlök och persilja. Lägg marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg i köttet och låt det marinera i kyl i några tim, gärna längre. Vänd köttet några gånger under tiden.
Servering: Ta upp köttet ur marinaden. Skär köttet i tunna skivor och lägg upp det på ett serveringsfat. Ringla marinaden som är kvar i påsen över köttet. Strö över lite flingsalt och peppar. Lägg upp salladsbladen runt köttet. Halvera tomaterna och lägg dem vid sidan av köttet. Häll lite olivolja över tomaterna. Garnera med timjan.