Oemotståndliga pommes frites av sötpotatis är uppskattad plockmat. Till de nyfriterade frasiga sötpotatisarna passar en jalapenodipp med lite sting. Ett veggo tilltugg som garanterat är värt en smula extra jobb i köket.
Original recept från www.ica.se
Jan. 31, 2023
1 msk inlagda jalapeños (eller 0,5 msk färsk, för 4 port)
2 salladslökar
1 vitlöksklyfta
0.5 lime
2 dl smetana
Salt och peppar
2 medelstora sötpotatisar (à ca 220g)
5 dl olja (till fritering)
Salt
Jalapeñodip: Hacka jalapeñon fint. Ansa och strimla salladslöken fint. Skala och riv vitlöksklyftan. Riv det yttersta skalet av limen.
Blanda jalapeño, salladslök, vitlök och limeskal med smetana. Smaksätt med salt, peppar och några droppar limesaft.
Pommes frites: Skrubba och skölj sötpotatisarna och skär dem i cirka 1 centimeter tjocka stavar.
Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till ca 130˚C. Fritera potatisen i omgångar 5–10 minuter tills de är mjuka, men de ska inte ta färg.
Ta upp potatisen med en hålslev. Låt överflödig olja droppa av i ett durkslag eller på papper
Värm oljan till ca 180˚-190˚C. Lägg ner pommes fritesen igen några minuter och fritera tills de får lätt gyllene färg. Ta upp dem och låt oljan rinna av. Salta och servera omedelbart.
Servera sötpotatis-pommes fritesen med jalapeñodip.