En matig rispytt inspirerad av den koreanska rätten bibimbap med sköna, gröna inslag. Marinerad gurka, rivna morötter med surkål, sesamkryddade böngroddar och stekt ägg – en grym rätt som måste upplevas!
Original recept från www.ica.se
Jan. 31, 2023
2 kycklingfiléer (à ca 125 g)
1 krm salt
0.5 krm peppar
2 msk olja
2 dl ris (gärna råris)
2 msk sesamfrön eller furikake
4 ägg
3 msk tomatketchup
2 tsk finriven färsk ingefära
1 tsk sambal oelek
1 morot
2 dl surkål (à ca 75 g)
1 liten gurka (à ca 250 g)
2 påsar babyspenat (à 65 g)
4 tsk risvinäger
4 msk florsocker
4 msk japansk soja
150 g färska böngroddar
2 tsk sesamolja
Sätt ugnen på 150°C.
Krydda kycklingen runtom med salt och peppar. Stek filéerna på bägge sidor i hälften av oljan i en stekpanna.
Lägg filéerna i en ugnssäker form. Tillaga kycklingen mitt i ugnen ca 20 minuter. Kontrollera att klar köttsaft kommer ut. Ta ut och varmhåll.
Koka under tiden riset enligt anvisning på förpackningen. Rosta sesamfröna i en torr och het stekpanna.
Syrade grönsaker: Blanda samman ketchup, ingefära och sambal oelek. Skala och riv moroten grovt och vänd ner tillsammans med surkålen.
Marinerade grönsaker: Skala, dela på längden och kärna ur gurkan. Skär den i halvmånar. Lägg den i en skål. Lägg spenaten i en annan skål. Blanda ihop vinäger, florsocker och soja i en skål. Fördela över grönsakerna. Blanda böngroddarna med sesamolja.
Stek äggen i resterande olja i en stekpanna.
Skär kycklingen i skivor på snedden. Lägg upp grönsakerna i högar på riset. Lägg på kyckling och äggen och strö över sesamfrön eller furikake.