Bästa och enklaste fiskgratängen, på kort tid gör du en god och krämig lax i ugnen. I botten på formen läggs dill och tomater och med hjälp av den färdiga soppan får du till en fin smak på såsen av vitt vin och skaldjur. Toppa laxbitarna med prästost och tillaga i ugnen.
Original recept från www.ica.se
Jan. 31, 2023
250 g körsbärstomater
1 kruka dill
2 dl riven prästost
4 portionsbitar lax utan skinn (à ca 150 g)
Salt
Peppar
1 förp soppa (gärna skärgårdssoppa, à 5 dl)
65 g mangoldskott
Kokt potatis eller ris
Tina laxen om fryst används.
Sätt ugnen på 225°C.
Dela tomaterna på mitten. Hacka dillen grovt. Riv osten grovt på ett rivjärn.
Lägg tomater och dill i botten av en ugnsform. Lägg laxbitarna på tomaterna. Krydda laxen med salt och peppar.
Häll soppan över laxen. Fördela osten på laxbitarna.
Sätt in formen mitt i ugnen 20-25 minuter eller tills laxens innertemperatur är 54˚C och osten fått fin färg.
Till servering: Servera laxen med mangoldskott och potatis eller ris.