Denna maträtt är en av mina favoriter som passar till både vardag och helg. Perfekt att göra falsk fläskfilé till många på ett kalas tex men passar även utmärkt i matlådan! Obs! ”Fläskfilén” behöver ca 2,5- 3 h i frysen innan start av tillagning.
Nov. 15, 2022
500 g finmald blandfärs eller nötfärs
1.5 msk aromat
Smör att steka i
4 dl vispgrädde
2 dl créme fraiche
2 msk kalvfond
1.5 msk kinesisk soya
0.5 tsk svartpeppar
4 msk finhackad persilja
2 st sötpotatisar
10 - 11 st potatisar
3 - 4 st stora morötter
0.5 zucchini
3 - 4 msk rapsolja
2.5 tsk flingsalt
1.5 - 2 tsk svartpeppar
1 tsk torkad timjan
Blanda färsen väl med aromat. Forma färsen som en fläskfilé. Rulla in i ett bakplåtspapper. Lägg i frysen i ca 2,5 -3 h.
Sätt ugnen på 200° C varmluft.
Blanda ihop alla ingredienserna till gräddsåsen i en kastrull och ställ åt sidan när såsen kokat upp och småputtrat ca 5 min.
Skär rotsakerna och zucchinin i bitar/ stavar/ klyftor. (Behåll gärna skalet på). Lägg på en plåt. Ringla över rapsoljan, salta och krydda. Skjuts in i ugnen ca 30- 35 minuter.
Ta fram ”fläskfilén” och skär i 1-1,5 cm tunna skivor. Stek skivorna på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg i en form. Häll över såsen och gratinera i ca 15 minuter.
Servera gärna med maché och paprika. Lite persilja blir fin dekor!