Varenyky finns i många olika varianter fyllda med potatis och lök, fläsk, färskost eller kål.
July 25, 2022
• 200 g mjölig potatis
• 2 msk neutral olja
• 150 g valfri svamp
• salt, svartpeppar
• 1 stor gul lök
• 1 stort ägg
• 155 ml vatten
• 350 gram ´00 mjöl
• salt
1. Knäck ägget och blanda med vatten i en stor bunke.
2. Sikta i mjölet och arbeta ihop till en deg.
3. Lägg degen över på en mjölad bänk och knåda i 10 minuter tills degen är elastisk och inte klibbar fast på händerna. Ta inte i extra mjöl från början. Om degen fortfarande är klibbig efter 3- 4 minuter av knådandet, ta då lite extra mjöl.
4. Svep in degen i plastfolie och låt vila i rumstemperatur i minst 30 min.
5. Skala och skär potatis i mindre bitar. Koka i 15 minuter tills de blir mjuka. Mosa.
6. Hacka löken och svampen fint och stek i neutral olja på medelvärme i 10- 15 minuter.
7. Blanda potatis med svamp och lök. Smaka av med salt och peppar. Nu är fyllningen klar.
8. Dela degen i 2 delar. Kavla ut till ca 2 mm i tjocklek, smidigast med pastamaskin.
9. Stansa ut rondeller á 6- 7 cm i diameter. Lägg på en matsked fyllning i mitten, vik ihop till halvmånar och tryck till ordentligt. Lägg på en mjölad skärbräda.
10. Koka upp vatten i en stor kastrull, lägg i varenyky. Koka tills de har flutit upp, ca 1-2 minuter.
11. Servera varenyky med smetana, dill, svartpeppar och gärna lite smält smör!