25 g jäst
3 dl vatten, ljummet
1 st potatis, kokt och kall ca 90 g
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 l olja till fritering
4 st vitlöksklyftor
1 dl solrosolja (eller annan neutral olja)
5 dl gräddfil
3 st rödlök
120 g stenbitsrom
Rör ut jästen i den ljumma vattnet (ca 37 grader). Riv den kokta potatisen.
Blanda mjöl, salt och potatisrivet. Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät och ganska lös deg. Lägg på en handduk och jäs i 40 min.
Ta upp degen på ett mjölat bord. Dela upp degen ca 20 delar och kavla ut så stora du vill ha dem. Låt dem sen jäsa ytterligare 10 min.
Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader och fritera bröden på båda sidor (ca 5 min). Låt svalna på galler med hushållspapper under.
Rör ihop den pressade vitlöken med solrosolja och pensla på langosbröden. Servera med gräddfil, hackad rödlök, stenbitsrom. Det går även bra med hackad skinka och riven ost.