En äkta pasta carbonara ska inte innehålla grädde, däremot ska den innehålla ägg. Jag har aldrig testat att laga på det viset. Min syster älskade denna version så den fick godkänt! 😋
May 21, 2023
250 g valfri pasta sort, jag använde tagliatelle
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
4 dl grädde
200 g créme fraiche (en burk)
170 g bacon (ett paket)
60 mg parmigiano-reggiano ost, riven
Salt, malen svartpeppar, honung (enligt eget tycke)
1 dl pastavatten
Smör att steka i
Koka upp pastan enligt anvisning. Kom ihåg att spara ca. 1 dl av pastavattnet för att ge mer fyllighet till pastasåsen.
Hacka upp gul lök och pressa vitlök. Fräs upp i en stor klick smör. Jag börjar i detta skede redan tillsätta salt, peppar och lite honung som löken får ”fräsa in i”.
Häll i grädde, rör om. Tillsätt sedan créme fraichen och rör om till en slet sås.
Tillsätt lite av parmigiano osten i såsen.
Medan såsen får stå och puttra på, så slänger jag in all bacon i ugnen. Det får en knaprigare yta och känns mer lyxigt??
När baconet har fått en trevlig yta så klipper jag ner nästan all bacon i såsen. Låter det puttra på ytterligare en stund.
I detta skede är nog pastan färdigkokt, ta ca. 1 dl av pastavattnet och blanda ner i såsen.
Häll i pastan och rör om väl. Smaka av med salt, peppar, honung eller mer ost om du vill. Toppade med lite knaprig bacon och timjan! Sedan är det klart. 😋🫶🏽