Att rensa krabbor tar tid. Men resultatet blir en fantastiskt god förrätt!
Dec. 12, 2022
4 st krabbor, små
1 st gul lök, finhackad
1 st morot i skivor
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 st lagerblad
2 dl vitt vin
1 st fiskbuljongtärning
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk vetemjöl
Salt
Peppar
2 msk konjak
200 g champinjoner
Smör att steka i
4 msk riven ost
Rensa krabborna och ta tillvara kött och rom. Knäck klorna med en nötknäppare. Var noga med att skalet inte kommer med i köttet. Spara sköldarna och skölj dom.
Smält lite smör i en gryta och lägg i resten av skaldelarna där ihop med finhackad lök och skivade morötter. Frös det ett par minuter.
Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Slå på vinet, fiskbuljongen och vattnet. Låt koka i 10 min. Sila spadet och häll upp det i grytan igen tillsammans med grädden. Låt koka i fem minuter.
Blanda smör och vetemjöl till en klump och red av stuvningen. Smaka av med salt, peppar och konjak.
Skiva champinjonerna och stek dom i smör. Blanda ner köttet och champinjonerna i stuvningen.
Fördela stuvningen i krabbsköldarna. Strö över den rivna osten och gratinera krabborna i ugnen på 250 grader tills osten smält och fått fin färg.