Väldigt god smakbrytning mellan chokladkola och lingon! Pajen behöver god tid att stelna.
Sept. 19, 2023
100 g smör
0.5 dl strösocker
2 dl havregryn
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl vispgrädde
50 g smör
1.5 dl ljus sirap
200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
1.5 dl lingon
Vispgrädde
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8-10 min tills den har fått fin färg.
Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen.
Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank.
Häll chokladsmeten i pajskalet och låt den stå i kylen att stelna minst 5 timmar. Strö över lingonen innan servering.
Servera med lättvispad grädde.