Trenden med Smash Burger Taco har du säkert hört talas om eller sett men har du sett den här? Smash Kebab/Kafta Taco? Jag tyckte det var dags att testa i alla fall och wow vad gott det blev! Kafta är en lättlagad version av köttfärskebab. Man trycker ut en kryddig färsblandning och garnerar med grönsaker och kör i ugnen. Jag tänkte att det går ju att göra på bröd med 😉 Sås hade jag som plan att bara köra Tahinisås men den var ganska ”sträv” så det blev två till att blanda upp med. Tror att jag ska testa någon tomat eller ajvarsås nästa gång med.
Sept. 3, 2023
Kebaben:
500 g köttfärs – välj färs efter smak
1 st liten rödlök- finhackad
1 st liten bunt persilja- finhackad
1 st pressad vitlöksklyfta
0.5 tsk gurkmeja
1 tsk 7 kryddor
0.5 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
Såser
Grekiskt yoghurt med vitlök, salt & peppar
”barnens favorit” kebabsås:
2 dl gräddfil/creme fraiche/grekisk yoghurt
2 msk majonnäs
0.5 dl fanta/zingo apelsin
0.5 - 1 msk ketchup
1 st pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar
1 tsk sambal oelek eller sriracha
Tahinisås:
1 dl tahini
1 st hel citron- pressad
0.5 dl vatten
0.5 tsk paprikapulver
0.5 tsk spiskummin
Tillbehör
Minitortillas eller kebabbröd tex á schysst käk
Sallad, gurka (gärna med lite sumak och citron), tomat, paprika, rödlök
Pommes
Gör så här:
Gör alla såser och låt stå kallt någon timme om tiden finns
Blanda ihop ingredienserna till Kaftan
Skär grönsakerna
Tryck ut ca 75g (lite mindre än 1 dl) färs på brödet
Värm en stekpanna med smör, först på hög värme och sedan ner till medel.
Lägg brödet med köttet ner och tryck till lite, stek ca 2 min, vänd lite snabbt och låt baksidan även få lite färg (30sek ca)
Servera med tillbehören!
Medan den ena steker kan du ladda nästa bröd med kött på. Blev bra flow 😉