Denna grönkålspaj är magisk till lunch, på en buffé eller varför inte på julbordet! Fantastiskt god med chèvre, valnötter och ringlad honung! Ni bara måste prova 💚
Nov. 22, 2022
125 g smör (rumsvarmt)
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk vatten
1 st gul lök
1 st rödlök
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
200 g färsk grönkål (sköljd och rensad från stammar)
0.75 tsk salt
180 g chèvre
7 - 8 st valnötter
4 st ägg
2 dl grädde
Flytande honung
Nyp ihop alla ingredienser till pajskalet väl i en bunke. Pressa ut degen i botten och på kanterna av en pajform. Låt nu vila i kylskåpet ca 30 min.
Sätt ugnen på 200° C över- och undervärme.
Nagga pajskalet med en gaffel och låt förgräddas i ugnen, ca 10 min. Låt sedan vila medans du gör fyllningen.
Skala och skär lökarna i tunna halvmånar. Låt mjukna i en stor panna på medelvärme med olivolja. (Löken får inte få färg)
Skär grönkålen i fina strimlor. Tillsätt ner i pannan tillsammans med salt och rör hela tiden, tills volymen av grönkålen halverats och kålen mjuknat. Ha ner blandningen i pajskalet.
Skär chèvren i tunna skivor och lägg på grönkålsblandningen. Skär valnötterna i mindre bitar och lägg en bit på varje chèvreskiva.
Vispa jämt ihop äggen med grädden. Häll över hela pajen.
Grädda pajen i ca 30- 35 minuter. Låt svalna en liten stund.
Ringla över honung i önskad mängd och servera!