Snart kanelbullens dag! 🥳 Ska du baka bullar tills det?? Här kommer ett gott recept på bullar 📝
Sept. 29, 2023
50 g jäst
5 dl mjölk,
1 msk kanel
250 g smör
2 dl strösocker
Ca 16 dl vetemjöl
1 tsk salt
Till fyllningen hade jag kanel, vaniljsocker och rumsvarmt smör.
Smula jästen i en bunke och tillsätt socker, salt och kanel. Smält smör i en kastrull och häll sedan i mjölken, rör så de blir fingervarmt, häll sedan över till jästen och blanda till jästen löst upp sig. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter mjölet och blanda ihop till en deg.
Knåda ordentligt (jag använde bakmaskin så ja körde i ca 10 minuter med maskinen). Dela degen till 3.
Kavla ut degen till en stor rektangel i måtten 30×40 cm.
Bre ut smör, kanel och vaniljsocker över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel.
Skär ca 4 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln men inte ändå upp, skär sedan i mitten av remsan och snurra eller gör en fläta och gör sedan till en rund bulle. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper (eller i bullformar) men med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i ca 1-2 timmar.
Pensla med ägg och strö sist på pärlsocker.
Sätt ugnen på 200 grader och grädda dom i 10 min. Klar!