Dessa mjuka härliga tunnbröd är magiska! Tänk dig dessa tunnbröden med smör, en skiva julskinka och senap. Enkla att baka och sååå oemotståndligt goda! ❤️
Dec. 11, 2022
50 g färsk jäst
8 dl standardmjölk
1 dl rapsolja
1 dl ljus sirap
3 tsk salt
0.75 tsk hjorthornssalt
8 dl rågsikt
12 dl vetemjöl special + några dl till utbakning
Smula jästen ner i en stor bunke. Värm upp mjölken i en kastrull till 37°C och häll sedan ner i bunken, rör till jästen löst upp sig. Tillsätt oljan, sirapen, saltet och hjorthronsaltet och rör. Tillsätt båda mjölsorterna i omgångar. Knåda ihop några minuter till en smidig och lite klibbig deg. Låt jästa i ca 45 minuter under bakduk.
Ha ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda för hand någon minut. Skär degen i ca 24 st lika delar.
Värm upp en torr stekpanna på medelvärme. Kavla ut en degdel antingen i rund fin form eller valfri form, jag gjorde lite olika. Kavla det sista med en kruskavel. Stek nu tunnbrödet ca 1-2 minuter på varje sida. Vira in det nystekta brödet i en bakduk.
Repetera tills alla 24 tunnbröden är steka och invirade i bakduken. Några tips är att kavla nästa bröd medans du steker och använd gärna fler stekpannor om ni är flera som bakar.