Blev en fantastisk dubbelbakad pizza med en göttig het tomatsås. Degen gjordes på teffmjöl, så perfekt proteintillskott och dessutom glutenfri, som alla mina recept. Väl värd att prova om du vill äta en lite nyttigare variant, men fortfarande lika god som en klassisk! Det blir två stycken.
May 5, 2023
2 dl teffmjöl
1.5 dl mjölmix
1 msk fiberhusk
20 g färsk jäst
0.5 tsk örtsalt
3 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
1 st gullök
2 st vitlökar
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
400 ml krossade tomater
1 msk oregano
1 tsk chiliflakes
1 - 2 st nypor cayenne
1 tsk salt
1 msk kokossocker
1 - 2 dl vatten
0.5 st aubergine
4 - 5 st stora skogschampinjoner
1 st spetspaprika
Salt o svartpeppar
1 st handfull ärtskott
0.5 dl vegansk mjukost
Tomatsås: Finhacka lök och vitlök. Ta en djup stekpanna med olivolja på medelhög värme, tillsammans med gullök, chiliflakes, tomatpuré, cayenne och oregano. Låt steka 4-5 min tills löken är mjuk.
Häll i dom krossade tomaterna, vitlöken, salt, socker och en skvätt vatten och sänk värmen. Låt det sjuda i 20-30 min, tills allt kokat ihop. Häll på extra vatten vid behov. Ställ åt sidan.
Pizzabotten: Ta en skål och blanda ut jästen med physaliumhusk och olivolja i fingervarmt vatten. Låt stå 10min.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt torra ingredienserna med vätskan och rör ihop i degblandare till en jämn fin deg. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Skär aubergine, paprika och svamp i tunna skivor.
Sätt ugnen pa 170 grader.
Dela pizzadegen i två delar och kavla ut till ovala bottnar pa bakplatspapper.
Förgrädda bottnarna i 10-12 min.
Bred ut tomatsåsen och toppa med grönsakerna pä bottnarna och klicka ut cream cheese over hela ytan. Grädda ytterligare 15 minuter.
Toppa pizzorna med ärtskott och servera direkt.