Syrrans kommentar ”är i chock de är jättegoda”. Receptcred: Camilla Hamid
April 10, 2022
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk malen kardemumma
50 g jäst för söta degar
500 g mjölk 3 % fett
1 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
250 g smör
200 g strösocker
1 kg vetemjöl
1 tsk salt
1 st ägg
1 msk stött kardemumma
0.5 dl socker
1 dl socker
2 dl vatten
Blanda ihop 200 g smör, 1 dl farinsocker, 1 dl socker, 1 msk vaniljsocker, 2 msk malen kardemumma till en jämn och bredbar smet. Ställ åt sidan.
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Ha sedan i kardemumma, kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Snurra varje bulle till ett nystan.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Dekorera med kardemummasocker.
Smaka direkt och drick ett stort glas mjölk till.