Otroligt dekorativ tårta som går att variera precis hur som helst. Testa olika bottnar, olika smaker, olika slags fyllningar och olika bär att garnera med. Själv gjorde jag receptet nedan till min 25-årsfest och den blev verkligen uppskattad. Smakerna vanilj, hallon och citron är en perfekt kombination. De olika konsistenserna på fyllningarna gör tårtan mer spännande och Philadelphiaosten i hallonmoussen balanserar upp sötman på ett bra sätt. Bottnarna går bra att göra i förväg och frysa in, precis som hallonmoussen som gärna ska göras dagen innan. Marängsmörkrämen bör vara nygjord då den lätt blir för hård och kan skära sig efter att ha stått i kylen ett tag.
Aug. 7, 2022
12 dl strösocker
6 dl smält smör
6 dl mjölk
12 dl vetemjöl
8 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
12 st äggvitor
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
6 st ägg
3 dl strösocker
1 dl mjölk
12 st gelatinblad
600 g frysta hallon
300 g philadelphiaost
3 dl florsocker
6 dl vispgrädde
750 g rumsvarmt smör
12 st äggvitor
6 dl strösocker
6 krm vaniljsocker
3 krm salt
2 dl vispgrädde
2 msk lemoncurd
Jordgubbar
Hallon
Vinbär
Citronmeliss
SILVERKAKA: Sätt ugnen på 175°C. Blanda smör och socker. Tillsätt mjölk, mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa äggvitor hårt. Vänd ner äggvitorna i den andra smeten. Häll upp smeten i två långpannor som är klädda med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Låt svalna under bakduk och skär sedan ut siffrorna.
RULLTÅRTA: Sätt ugnen på 250°C. Klä två långpannor med bakplåtspapper och smörj med matfett. Blanda mjöl och bakpulver. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt mjölk. Häll upp smeten i de två långpannorna. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Strö över lite socker på kakan. Vänd upp på ett bakplåtspapper på galler. Dra försiktigt av bakplåtspappret som kakan gräddats på. Låt svalna under bakduk och skär sedan ut siffrorna.
HALLONMOUSSE: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Koka upp de frysta hallonen, låt koka i 2 min. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ungefär hälften av hallonpurén med philadelphiaosten och florsocker. Koka upp den andra hälften av hallonpuré och smält gelatinbladen i purén, låt svalna något (purén ska inte stelna helt). Vispa grädden lätt. Blanda ner hallonpurén i hallonfärskostblandningen. Vänd till sist ner den vispade grädden. Låt stelna i kylen några timmar, gärna över natten. Skulle moussen kännas för fast så kan man vispa ner lite ovispad grädde tills den får lagom konsistens.
MARÄNGSMÖRKRÄM: Skär smöret i cm-stora kuber. Värm äggvitor och socker över ett vattenbad i en rostfri bunke. Vispa hela tiden tills smeten har 65°. Ta bort från värmen. Vispa smeten sval med elvisp eller i köksassistent på medelhög hastighet tills den är fast och glansig. Klicka i smöret lite i taget. Vispa en stund mellan varje smörklick. Tillsätt vaniljsocker och salt. Fortsätt vispa till krämen får en smörigt konsistens. Vispa på hög hastighet om krämen ser ut att skära sig.
LEMONCURDGRÄDDE: Vispa grädden fluffig. Tillsätt lemoncurden och vispa lite till. Smaka av och tillsätt eventuellt mer lemoncurd efter smak.
MONTERA TÅRTAN: Klä två stora brickor med aluminiumfolie. Lägg silverkaksbottnarna på vars en bricka. Fyll en spritspåse med marängsmörkräm och en med hallonmousse. Varva marängsmörkräm och hallonmousse längs silverkakans kanter. Fyll ytterligare en spritspåse med lemoncurdgrädde. Spritsa lemoncurdgrädde i mitten av det understa lagret. Lägg på rulltårtsbottnarna. Fortsätt att varva hallonmousse och marängsmörkräm till rulltårtan är helt fylld. Spritsa ut några smörkrämsrosor och använd gärna olika tyllar. Dekorera med jordgubbar, hallon, vinbär och citronmeliss.
SERVERING: servera direkt med ett stort glas mjölk eller låt tårtan stå till sig i kylen en stund.