En god risotto med färska champinjoner. Jättegott med mandel för krisp. På bilden syns även smör på toppen men det tycker jag inte behövs så det har jag tagit bort från detta recept.
Oct. 2, 2022
400 g champinjoner
1 st gul lök, finhackad
2 st klyftor vitlök
4 msk olivolja
350 g carnaroliris (eller arborioris)
3 dl torrt vitt vin
Ca 1,5 l buljong, höns- eller grönsaksbuljong
100 g parmesanost, riven
2 msk neutral rapsolja
Salt
Peppar
0.5 dl sötmandel, grovt hackad
Stek svampen på hög värme i rapsoljan tills den fått lite färg. Salta och peppra.
Koka upp buljong och varmhåll den.
Stek lök i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i riset och rör om i kastrullen i någon minut. Häll på vinet och låt absorbera in i riset.
Häll på varm buljong, 1 dl åt gången. Rör konstant och häll på mer buljong allteftersom den absorberas av riset. Det är rörandet som gör risotton krämig. Fortsätt tills allt buljong är i risotton och risotton är krämig och lite lös i konsistensen, ca 20 minuter.
Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt svampen, smör och riven parmesan och rör om.
Lägg upp risotton på tallrikar. Toppa med resterande svamp och hackad mandel.